Laborers working on modern constraction

Elemzők: tizenegy éves csúcson van a lakásépítés

(forrás: MTI, 2021. február 24.)

Tizenegy éves csúcson van a lakásépítés Magyarországon, országos szinten pedig az átadott lakások száma utoljára 2009-ben volt magasabb a 2020. évinél - hívják fel a figyelmet elemzők a Központi Statisztikai Hivatal szerdán közölt adatait kommentálva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán kiadott jelentése szerint tavaly 28 208 új lakás épült, 33,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 22 556 volt, 35,8 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben. Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője kiemelte, hogy a lakásépítések száma 2020-ban a vírushelyzet ellenére is dinamikusan növekedett. Ennek magyarázata egyrészt a vírushelyzet előtt jelentősen javuló jövedelmi helyzet, illetve, hogy ez a társadalom egy részénél a járványhelyzet ellenére sem változott, másrészt pedig a kormányzati kedvezmények, beleértve az új lakások kedvezményes áfáját is, amely még érvényes volt a 2018. novembere előtt engedéllyel rendelkező építkezésekre.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője rámutatott arra is, hogy az új lakások építése nagyon különbözőképpen alakult az egyes területeken. A legnagyobb növekedést a megyei jogú városok érték el, őket követték a községek, a többi város, majd Budapest.
Ez utóbbi a magas árakkal magyarázható, sokan inkább az agglomerációban építettek új házat, ott az építési kedv magasabb volt. Ugyanakkor az új lakásépítések
közel negyede így is a fővárosban történt, azon belül is az összes építkezés majd tizede a 11. kerületben.

Kiemelkedő volt a növekedés Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte Regős Gábor.
A Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője kiemelte azt is, hogy a kiadott építési engedélyek száma tavaly csökkent, ám mivel ezek száma 2019-ig érdemben meghaladta az építésekét, ez nem okoz feltétlenül azonnali visszaesést.

 

2021-től az új lakások építése ismét a kedvezményes áfakulccsal adózik, ami segítheti a magas lakásépítési szint fennmaradását. Ez pedig a lakásállomány megújítása és a demográfiai célok teljesülése szempontjából kiemelkedően fontos is.
Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kiemelte, tavaly 33,5 százalékkal több, 28 208 lakás épült, ami tizenegy éves csúcs. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a kedvezményes lakásáfa korábban tervezett kivezetésének hatása tükröződött az építési engedélyek tavalyi visszaesésében, azonban a kedvezményes lakásáfa ismételt bevezetése, valamint a számtalan családtámogatás új lendületet adhat az építkezéseknek.


Földi Tibor, a Cordia igazgatóságának elnöke szerint az idén újra meglódulhat az új lakások iránti kereslet, tavaly a megyei jogú városokban 55, a többi városban 31, a községekben 45 százalékkal több lakás épült, országos szinten pedig az átadott lakások száma utoljára 2009-ben volt magasabb a 2020. évinél.


A Cordia igazgatóságának elnöke szerint az idei évet a lakások tömeges átadása fogja jellemezni. Ennek oka, hogy most tetőzik a 2016-tól élő kedvezményes, 5 százalékos áfakulccsal felépült, új lakásokra kiadott használatba vételi engedélyek száma. Egy-másfél év után a használatbavételi engedélyek száma ismét növekedésnek fog indulni várhatóan 2026-2027-ig.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője rámutatott arra, hogy a lakásépítési rekord azért is kiemelkedő teljesítmény, mert ezt a koronavírus-járvány ellenére érte el az ágazat. Az állami lakásprogramban elérhető támogatások, valamint az idei évtől meglévő új elemek, köztük a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése lendületet ad a lakásépítéseknek.
A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület szerint az
otthonteremtési támogatásokkal elérhető lehet az évi 40 ezer lakás építése. A 2020-ban bejelentett intézkedésekkel több évtizede nem látott lehetőséget kapott a lakásépítési, felújítási ágazat - közölték.


A január elején elindult otthonteremtési intézkedések, az 5 százalék áfa új lakásokra, a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénylő családoknak áfa- és illetékmentessége, az emelt támogatás többgenerációs otthonokra, az építési szabályok módosításai, az áfavisszaigénylés a kistelepüléseken, valamint a lakásfelújítási támogatás és kölcsön új lendületet adhatnak a lakáspiacnak, a lakásépítéseknek - sorolta az egyesület.